De werkzaamheden in de Seringenstraat 1 t/m 44 zijn op enkele afrondende klusjes na gereed!
Alle bewoners gingen akkoord met de geplande werkzaamheden. De aannemer startte eind augustus 2017 met het leggen van de zonnepanelen op de woningen. De werkzaamheden in de woningen startten op 18 september en zijn nu afgerond.

In 8 werkdagen werd in de woning gesloopt, geklust, getimmerd, vernieuwd en opgebouwd. Dat heeft als resultaat dat bewoners een prettiger leefklimaat ervaren door onder andere de isolatie (ramen, vloer en dak) en de vernieuwing van keuken-, toilet- en doucheruimte. Daarnaast kregen de 44 woningen zonnepanelen die voorzien in een groot deel van de elektriciteitsbehoefte.

Een impressie van 'binnenuit'
De heer Waanders bewoner van de Seringenstraat: “Wij hebben het werk goed doorstaan en zijn heel tevreden met het resultaat. Eerst dachten we over verhuizen maar nu blijven we nog. De woning is een stuk comfortabeler. 
Wij kunnen goed visualiseerden wat er in de woning zou gebeuren. Daardoor konden we op tijd inspelen op de vele werkzaamheden in onze woning. Het leeghalen van de keukenkasten, het vrij maken van vensterbank en kozijnen, het leegmaken van de vliering enzovoort.”

“Wij maakten van de gelegenheid gebruik en hebben de bovenverdieping helemaal gesaust. Op de begane grond hebben we vooral de gang mooi aangekleed. De rest volgt later.”

“Ons gemak was dat de kinderen vlakbij wonen en dat wij enkel met ons tweeën zijn. Ondanks wat lichamelijk ongemak is het ons goed gelukt alles goed te regelen.”

Dat gemak hadden niet alle bewoners.

Mevrouw Waanders: “We zagen en hoorden wel dat het niet voor iedereen even eenvoudig was. Bijvoorbeeld voor die oudere buurman die alles niet zo goed wist te organiseren en dat gezin met  kinderen. Daar had het veel weg van ‘overleven’ in huis door de tijdelijke afwezigheid van voldoende leefruimte.”

Uiteindelijk hebben alle bewoners het goed doorstaan. Dat lees je terug in de onderstaande uitspraken van bewoners.
“Het is wel even een invasie, maar dat is het meer den waard geweest.”
“Mijn badkamer lijkt wel groter, het is veel lekkerder douchen.”
“Het koelt ’s nachts niet meer af in de woning.”
“Het tocht niet meer en voelt veel comfortabeler.”

De heer Waanders heeft van het hele proces beelden geschoten. Hieronder ziet u daar een impressie van.

Werkzaamheden in hoofdlijnen
Er is een combinatie van planmatig onderhoud (vernieuwen keuken, badkamer en toilet) met asbestsanering (vervangen dak buitenberging) en isolerende maatregelen: vervangen houten kozijnen door kunststof kozijnen met isolatieglas, plaatsen zonnepanelen en het aanbrengen van dak- en vloerisolatie. Door de isolatie verbeteringen zijn de woningen straks comfortabeler en energiezuiniger (energielabel B).

Klankbordgroep
Een afvaardiging van bewoners dacht samen met ons na over wenselijke en noodzakelijke werkzaamheden, kleurkeuzes en de routing. We kwamen verschillende keren bij elkaar. Tevens assisteerde de klankbordgroep tijdens de inloopdagen in de modelwoning. Daar zagen de bewoners hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd. Ze konden er meteen een keuze maken voor de kleur van het keukenblok, tegels en de nieuwe voordeur. Het is erg prettig werken met deze klankbordgroep. Zij vergroot de betrokkenheid van de bewoners bij dit intensieve project.

Opruimen

De huurders blijven in de woning wonen tijdens de werkzaamheden. Dit zorgt voor enige overlast. Vooraf maken we goede afspraken met de aannemer en de huurders om dit zoveel mogelijk te beperken. Het vraagt ook voorbereiding van de huurder. De zolder moet bereikbaar zijn en aanbouwen die niet standaard bij de woning horen, moeten worden verwijderd. Dit laatste is nodig voor sanering van het dak van de berging.
Beter Wonen ondersteunt de huurders door het plaatsen van een container, waarin zij hun grof vuil gratis kunnen storten. Tijdens de werkzaamheden is de modelwoning als vertoefwoning ingericht, men kan er douchen en tot rust komen.

 

In dit project werken we samen met bewoners, aannemer en vakmensen aan betaalbare en toekomstbestendige, zuinige woningen.