Met verse kozakken van de bakker aan de overkant van ons kantoor gingen we op pad: op bezoek bij Ilse (60) aan de Gravenstraat in Almelo. Ilse woont in één van de 51 nieuwbouwwoningen die in 2021 en 2022 aan de Witvoetenstraat en de Gravenstraat zijn gebouwd. De woningen die er stonden zijn gesloopt, en er zijn nieuwe, gasloze woningen met zonnepanelen voor teruggekomen. De woningen beschikken over een grondwarmtepomp en zijn goed geïsoleerd. Maar hoe bevalt het om te wonen in zo’n vernieuwde straat? We vroegen het aan Ilse.


Van de Witvoetenstraat naar de Gravenstraat
Ilse woonde in een woning aan de Witvoetenstraat en is geboren en getogen in Almelo. In 2021 heeft Beter Wonen de plannen voor sloop- en nieuwbouw met de bewoners gedeeld. Bewoners konden kiezen of ze in dezelfde straten teruggeplaatst wilden worden. In totaal keerden 23 huurders terug. Ilse is van de Witvoetenstraat naar de Gravenstraat verhuisd. In de tussentijd heeft zij voor de periode van een jaar en vier maanden in een wisselwoning gewoond. Ze was blij toen ze terug kon naar de buurt die ze kent: “Ik ben geen flatmens, en de wisselwoning lag aan een doodlopend stuk. De omgeving was mij veel te stil. Ik hou wel van wat meer drukte en geluiden om mij heen.”


Meedenken over de bouw van de woningen
“Als bewoners hebben we mee mogen denken over een aantal zaken rondom de bouw van de nieuwe woningen”, vertelt Ilse. “Bijvoorbeeld over kleuren en de hekjes rond de voortuinen. Toen bekend werd dat er plannen waren met onze woningen, zijn we als bewoners allemaal bij elkaar geroepen en meegenomen in deze plannen.” Ilse komt uit een familie van aanpakkers en is niet onbekend in de bouwwereld. Voor de diepe achtertuin die bij de woning hoort heeft ze dan ook grootste plannen. Via een aanvraag ‘woningverbetering door huurder’ heeft zij akkoord om een overkapping aan de woning te maken. Daarmee gaat zij deze zomer aan de slag, samen met haar kinderen.


Wennen aan de nieuwe woning
Voor mevrouw was het wel even wennen om in een gasloze woning te wonen. “Ik kook nu op inductie, dat is toch heel anders dan op een gasfornuis. De vloerverwarming is ook heel fijn, en dient zelfs als koelsysteem in de zomer. Dan stroomt er koud in plaats van warm water door de buizen. De temperatuur is per ruimte in te stellen, ook op de slaapkamers boven. Over de woning ben ik erg tevreden. Ik heb veel ruimte, twee toiletten, en vind het een fijne plek om te wonen.” Ook in de omgeving gebeurt er veel. Zo is de openbare ruimte rondom de woningen opnieuw ingericht. “Hier knapt de wijk van op!”


Contact met de buren
Ilse heeft een groepsapp met een aantal buren in hetzelfde blok. Eens in de zoveel tijd spreken zij met elkaar af om een kopje koffie te drinken. “Dat is hartstikke fijn, en ook erg gezellig. Het zou dan ook echt mijn tip aan iedereen in Almelo zijn om op die manier contact te leggen met de bewoners om je heen.”


Garantie bij een reparatieverzoek
Op de vraag of mevrouw nog tips heeft voor Beter Wonen antwoordt zij: “Op veel onderdelen van deze woningen zit nog garantie. Zo had ik last van tocht bij de achterdeur, maar daar kan Beter Wonen geen eigen servicemonteur voor sturen. Als ik bel met Beter Wonen zijn de medewerkers altijd bereid om te helpen, maar soms worden verzoeken doorgegeven aan een aannemer of andere externe partij. Dan weet je soms niet wat ermee gebeurt en wanneer je iets hoort, en moet je er zelf achteraan. De communicatie zou op dat vlak soms beter kunnen.” Een waardevolle tip van Ilse, waar wij mee aan de slag gaan!


Mogen wij bij u op de koffie komen?
Lijkt het u, naar aanleiding van dit nieuwsbericht (of de eerdere bezoekjes die wij aflegden: klik hier of hier), ook leuk om een kopje koffie met ons te drinken? Dan komen wij graag bij u langs! Stuurt u ons gerust een mail via communicatie-at-beterwonen.nl. Dan zorgt u voor de koffie of thee, en nemen wij iets lekkers mee.