Hans (76 jaar) en Ine (69 jaar) Soek wonen in het complex De Buitenhof. Het zijn niet zomaar huurders, want we hebben hier te maken met de állereerste bewoners van deze flat aan de Rustweg. In 2009 ontvingen meneer en mevrouw Soek de sleutels van hun ruime appartement op de 10e verdieping van het gebouw. “Toen hadden we heel even de hele flat voor onszelf!”, lacht mevrouw Soek.

 

Van Rotterdam naar Almelo
Hans komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Ine is geboren en getogen in Geesteren. Samen hebben ze drie kinderen. Twee dichtbij in Almelo en Wierden, en een in Hilversum. Ook zijn ze opa en oma van zes kleinkinderen. “Genoeg te doen, heel gezellig!” De broer van Hans kwam jaren geleden vanuit Rotterdam op bezoek en vond het appartement en de locatie zo mooi. “Hij woont nu ook in het gebouw, op de eerste verdieping. Hij voelt zich helemaal thuis in Almelo en wil hier ook niet meer weg”, vertelt Hans.

 

Een fijn huis
Ine: “Wij zeggen elke dag tegen elkaar: wat hebben we toch een ontzettend fijn huis!” Het ruime appartement heeft eigenlijk één slaapkamer. Toen ze de woning betrokken hebben ze een tussenmuur in de woonkamer laten zetten. “De extra kamer hebben we destijds gebruikt als slaapkamer voor onze zoon die nog regelmatig thuis kwam, en dient nu als hobbykamer.” Het appartement is erg licht door de vele ramen, Hans en Ine laten dan ook graag elke zonnestraal naar binnen. Ook genieten ze graag op het balkon, met fantastisch uitzicht op het park. “Het is nu oktober en we hebben de verwarming nog niet aan gehad. Het is hier nog 22 graden.”

 

Wonen in De Buitenhof
Bewoners van het gebouw hebben toegang tot het restaurant van het naastgelegen Woon- en Zorgcentrum Friso. “Ook drinken we af en toe met de bewoners samen koffie in een gezamenlijke ruimte op de begane grond”, vertelt Ine. Beneden in het gebouw is een afgesloten ruimte voor elektrische fietsen en scootmobielen, en een fietsenhok. Ook hebben Hans en Ine een eigen parkeerplaats.

 

Creatieve hobby’s
Het echtpaar zit niet stil. Zo helpt Ine een buurvrouw in het huishouden en bij het doen van boodschappen. Ook maakt ze graag diamond paintings, die aan de muur hangen te glinsteren in de hobbykamer. Samen zijn ze graag creatief bezig. Ook Hans vindt het leuk om diamond paintings te maken, en knutselt graag met lego. In de woning en ook op het balkon vallen twee tafels op: het tafelblad is bedekt met unieke bierdopjes in epoxy gegoten. “Ook onze eettafel moet er binnenkort aan geloven”, zegt Hans. “Eerst nog even dopjes sparen!” Naast bezigheidstherapie in huis, gaan ze er graag samen op uit. Dan gaat de fiets achterop de auto voor een dagje naar het strand of naar een stad in de buurt.

 

Tips van Hans en Ine
“Wat wij tegenwoordig moeilijk vinden is hoe mensen over het algemeen ontevredenheid bespreekbaar maken. Ook wij hebben wel eens een probleem of een reparatieverzoek in de woning gehad, maar komen altijd samen met Beter Wonen tot een oplossing door erover te praten en het probleem echt samen aan te pakken. Mensen denken soms van alles te kunnen eisen, maar zo werkt het niet. Wanneer je op een rustige manier met elkaar communiceert, wordt er altijd met je meegedacht. Het gaat om de manier waarop!”