Dit weekend is het Vaderdag, en zijn we extra lief voor onze vaders. Veel van de collega’s binnen Beter Wonen zijn ook vader, en worden op Vaderdag door hun kroost in het zonnetje gezet. Een van de vaders binnen Beter Wonen is onze Opzichter Maarten. Maarten is vader van drie kinderen: Daniek van 11, Dewi van 7 en Diaz van 6. Hij vertelt over het vaderschap, de band met zijn eigen vader en heeft een waardevolle tip voor toekomstige vaders.


Kinderen geven onbegrensde liefde
Wanneer Maarten gevraagd wordt wat voor hem het mooiste is aan het vaderschap glundert hij: “De onbegrensde liefde die je krijgt. Het zijn soms net drie hondjes, die zijn ook altijd blij als je thuis komt”, zegt hij met een lach. “Ik heb altijd vader willen worden, het liefst van zes of zeven kinderen. Mijn vrouw en ik zijn heel blij met onze drie eigen kinderen, en kunnen in de toekomst altijd kijken of we misschien nog een kindje willen adopteren of een pleeggezin kunnen worden. Daar staan we allebei voor open. Het is alleen maar hartstikke gezellig, zo’n vol huis! Komende zomer gaan we weer naar onze vaste plek in Italië op vakantie, daar huren we een chalet dichtbij de Zwitserse grens. Met z’n allen in de auto en daar lekker zwemmen, varen en genieten.”

 

Oppas door opa en oma
De schoonouders van Maarten passen iedere vrijdag op. Niet alleen op de kinderen van Maarten, maar op acht kleinkinderen in totaal! Sinds Maarten Opzichter is, is hij op vrijdagmiddag vrij. “Ik weet nog dat mijn schoonvader toen naar me toe kwam en zei: Ik vind het heel leuk dat je op vrijdagmiddag vrij bent, maar de vrijdag blijft wel ónze oppasdag! Ik wil wel de kinderen van school blijven halen. Dat zegt genoeg over hoe graag mijn schoonouders oppassen.” Sindsdien is de vrijdagmiddag voor Maarten zelf: dan heeft hij tijd voor zijn hobby’s (zo bouwt hij bijvoorbeeld zelf een auto voor Diaz).

 

Van generatie op generatie
“Daniek lijkt sprekend op mij. Dewi is hoogblond met blauwe ogen en ontzéttend eigenwijs, en dat laatste heeft ze ook wel van mij. Diaz heeft niets van mij en lijkt veel meer op mijn vrouw en haar kant van de familie. Qua gedrag neem je ook veel van elkaar over, omdat je dagelijks met elkaar bent. Dat is wel heel leuk om te zien. Met Daniek kan ik af en toe botsen omdat wij dezelfde karaktertrekken hebben en zij richting de puberteit gaat. Gelukkig is mijn vrouw er dan om te bemiddelen. Ook dat hoort erbij!” Met zijn eigen vader heeft Maarten een hele goede band: “Wij zijn echt twee handen op één buik. We gaan elke week wel ergens naartoe, even een terrasje pakken of bijvoorbeeld samen naar de Formule 1. En dat doe ik eigenlijk ook met Diaz. Ik knutsel met hem samen aan een auto, en laatst zijn we naar een autoshow geweest. Ik vind het belangrijk om die vader-zoon momenten te creëren, want dat deed ik vroeger ook met mijn vader (en nog steeds). Dat koester ik ook echt.”

 

Vaderdag bij Maarten thuis
Op Vaderdag krijgt Maarten knutselwerkjes, cadeautjes en de kinderen dekken de tafel of hij krijgt ontbijt op bed. “Ook gaan we vaak wel iets leuks doen. Diaz pakt het altijd heel slim aan en zegt dan: Papa, het is jouw Vaderdag en ik wil eigenlijk wel graag naar een pretpark. Dat vind jij ook wel leuk toch?” De ouders van Maarten zijn op Vaderdag eigenlijk al jaren op vakantie. “Meestal maak ik op Vaderdag wat geld over zodat ze lekker uit eten kunnen gaan.”

 

Een tip voor toekomstige vaders
De tip van Maarten voor toekomstige vaders: “Als de situatie en omstandigheden het toelaten, neem niet één kind maar neem er een paar meer. Ik zie bij mijn eigen kinderen dat ze heel veel aan elkaar hebben en veel met elkaar optrekken. Meerdere kinderen hebben geeft zoveel liefde en vreugde thuis. Met Sinterklaas, Kerst, Pasen: hoe groter het gezin, hoe gezelliger en leuker het is. Dat zou ik een toekomstige vader wel meegeven.”