Een verstopt toilet, wastafel die niet meer leeg wil lopen, doucheputje dat overstroomt: allemaal vervelende problemen die met het riool te maken hebben. Wanneer u een onderhoudsabonnement bij Beter Wonen heeft afgesloten, zijn dit problemen die wij voor u oplossen. U hoeft dus niet, op uw eigen kosten, een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. In dit bericht vertellen we meer over veelvoorkomende rioolproblemen, geven we tips en leggen we uit hoe u een probleem met het riool bij ons kunt melden.


Reparaties aan het riool
Het is belangrijk dat het riool rondom uw woning goed werkt, omdat u anders tegen vervelende problemen aan kunt lopen. Zo kan het toilet verstopt raken waarbij het water omhoog komt, maar ook de leidingen onder de wastafel, gootsteen of het doucheputje kunnen hinder veroorzaken. De meest voorkomende problemen die met het riool te maken hebben zijn:

 

  • Een verstopt toilet
  • Een verstopte gootsteen in de keuken of wastafel in de badkamer
  • Een verstopt doucheputje
  • Een verstopte regenpijp door bladeren in de dakgoot
  • Rioollucht in de woning
     

Tips om rioolproblemen te voorkomen
Gelukkig kunt u als huurder zelf bepaalde maatregelen nemen om problemen met het riool in en om uw woning te voorkomen. Wij geven u graag een paar tips.

 

  • Spoel geen vochtig toiletpapier door het toilet. Ondanks dat er soms op de verpakking vermeld staat dat u de doekjes gewoon door kunt spoelen, zijn ze toch vaak de oorzaak van een verstopt toilet.
  • Laat geen vetten zoals frituurvet of boter door de gootsteen weglopen. Doordat vetten stollen in de leiding en de leiding hierdoor vies wordt, is de kans groot dat de gootsteen verstopt raakt.
  • Het kan zijn dat u last heeft van rioollucht in huis als het buiten warm is, in de zomer. Het water in de zwanenhals/sifon verdampt en het riool staat in zo’n geval in open verbinding met de lucht in huis. U kunt dit eenvoudig oplossen door wat water in de gootsteen, wasbak, afvoer van de wasmachine, condensafvoer van de CV-ketel/stadsverwarming of afvoerputje van de douche te gieten.

 

Het melden van problemen aan het riool
Toch problemen met het riool? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met u mee zodat u uw toilet of gootsteen snel weer kunt gebruiken. U kunt reparatieverzoeken zelf melden via Mijn Beter Wonen, of contact met ons opnemen door te bellen of mailen. In het geval van rioolproblemen zult u bij het bedrijf RRS (Riool Reinigings Service) terechtkomen, ook via ons keuzemenu aan de telefoon. RRS maakt direct een afspraak met u om een monteur langs te sturen.

 

Spoed? Is uw toilet verstopt, komt het water omhoog, en heeft u maar één toilet in de woning? Bij dit soort spoedgevallen kunt u ons ook buiten kantoortijden bellen. De spoeddienst zorgt er dan voor dat u zo snel mogelijk geholpen wordt.