De afgelopen dagen hebben wij activiteiten georganiseerd in het teken van de Week van het Huren. Het centrale thema was ‘vergroenen’: minder steen en meer groen in de (voor)tuin. Maandag, dinsdag en woensdag bezochten wij enkele Almelose wijken en deelden wij vlinderstruiken uit. Verder konden huurders met een voortuin deelnemen aan een prijsvraag. De winnaar van deze prijsvraag wordt aanstaande maandag bekendgemaakt.

 

Bakfietsen en vlinderstruiken

Maandag, dinsdag en woensdag trokken wij met bakfietsen drie Almelose wijken in om vlinderstruiken uit te delen. Wij bezochten achtereenvolgens Windmolenbroek, De Riet en Nieuwstraatkwartier. Ondanks het slechte weer hebben wij alle dagen ruim 80 vlinderstruiken uitgedeeld en een aantal goede gesprekken gevoerd met huurders over vergroenen. In totaal hebben wij dus zo’n 250 vlinderstruiken uitgedeeld. Kinderen ontvingen van ons bloembollen, zodat zij hun eigen bloem kunnen laten groeien.

 

Leuk detail: één van de bakfietsen die wij gebruikten, is een bakfiets die Beter Wonen al jaren in bezit heeft. Vroeger werd deze bakfiets gebruikt voor werkzaamheden, maar de laatste jaren werd deze bakfiets niet gebruikt. De bakfiets is helemaal opgeknapt en kon worden ingezet voor deze actie.

 

Relevant thema

Vergroening is een relevant thema, omdat veel tuinen nauwelijks planten of bloemen bevatten. Versteende tuinen zijn niet alleen slecht voor de waterafvoer, maar zorgen ook voor hittestress. Verder bevordert vergroening de leefbaarheid en biodiversiteit in wijken. Met deze gedachte heeft Beter Wonen de actie tijdens de Week van het Huren opgezet. Hierbij werd onder andere samengewerkt met Avedan en het Zone.college. Ook de gemeente Almelo ondersteunde de activiteiten tijdens de Week van het Huren van harte.

 

Prijsvraag

Naast het uitdelen van vlinderstruiken en bloembollen in drie Almelose wijken, konden alle huurders van Beter Wonen met een voortuin meedoen aan een prijsvraag. De winnaar van de prijsvraag ontvangt een kwaliteitsimpuls (vergroening) van zijn voortuin door studenten van het Zone.college. Op maandag 12 oktober wordt de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt. Hiermee wordt een extra stimulans gegeven aan meer groen en minder stenen.

 

Tot slot

Wij kijken terug op een geslaagde week met verschillende activiteiten. Het was waardevol om enkele huurders te spreken over vergroenen en het is goed om hen een extra stimulans te geven voor vergroening. Natuurlijk zijn onze activiteiten slechts een begin, maar wij hopen letterlijk en figuurlijk de eerste zaadjes geplant te hebben voor meer vergroening.