De derde woensdag in juni is de Europese dag tegen woninginbraak. Op deze dag vraagt onder andere de politie extra aandacht voor deze misdrijven, onder andere met activiteiten over hoe u de kans op een inbraak kunt verkleinen. Het is niet voor niets dat aan het begin van de zomer extra aandacht wordt gevraagd. Over een heel jaar ziet de politie namelijk inbraakpieken en -dalen. Een van die pieken ligt in juli en augustus omdat veel mensen dan op vakantie zijn. De Politie Oost-Nederland | District Twente zegt hierover: “Veel bewoners laten hun woning zichtbaar onbewoond en ’s avonds donker achter wanneer ze op vakantie gaan."
 

Woninginbraken in cijfers
Hieronder ziet u het aantal woninginbraken in Almelo per maand, in het jaar 2022. 

 

April

3

Mei

8

Juni

7

Juli

4

Augustus

10

September

13

Oktober

12

November

11

December

18

Januari

7

Februari

4

Maart

5

 

Wat kunt u zelf doen om inbraak te voorkomen?

We delen graag een aantal tips met u:

 • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
 • Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
 • Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
 • Heeft u een achtertuin? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
 • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 • Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
   

Wat doet u als u een situatie niet vertrouwt?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. De persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder in opdracht van Beter Wonen? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt: belt u de politie op 112. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat 80% van de woninginbraken door de politie wordt opgelost dankzij oplettendheid van buren?
 

En: wat doet Beter Wonen tegen woninginbraak?

Bij nieuwe verhuringen vervangt Beter Wonen oude kunststof slotplaatjes door metalen exemplaren. Oude raamboompjes worden vervangen door raamboompjes met drukknopbediening (wanneer deze nog niet aanwezig zijn). Bij ramen op de bovenverdieping die niet makkelijk bereikbaar zijn, blijven de standaard raamboompjes zitten. Ook zorgen wij ervoor dat oplegsloten worden vervangen door cilindersloten met veiligheidsbeslag op de voor- en achterdeuren. Deze zijn zeer moeilijk uit te boren.