In 2016 besloot Beter Wonen tot verduurzaming van 630 woningen over de periode 2017 t/m 2019. Deze periode loopt ten einde en we zijn bezig met de uitvoering en afronding van de laatste projecten. Na gereedkoming zijn deze woningen toekomstbestendig.

Verduurzaming boven- en benedenwoningen
Op dit moment is Beter Wonen volop aan de slag met de verduurzaming van de Klimopstraat, Hoornbladstraat en Deldensestraat. Dit project omvat het grootste aantal woningen binnen het verduurzamingsprogramma van 2017 t/m 2019. In de Klimopstraat en omgeving voeren we aan 128 woningen planmatig onderhoud uit in combinatie met isolerende maatregelen en asbestsanering. De verduurzaming van deze woningen sluit aan op de verduurzaming van de Kroosstraat en de Thorbeckelaan waar respectievelijk 44 en 42 woningen werden opgeleverd voor de zomervakantie.

 

Beproefd concept
De maatregelen die we in de Klimopstraat en omgeving uitvoeren, zijn ook in eerdere verduurzamingsprojecten toegepast. Aan de buitenkant voorzien we de woningen van nieuwe dakpannen, zonnepanelen en nieuwe kunststofkozijnen met isolatieglas. Verder isoleren we spouwmuren, daken en vloeren. Tevens vernieuwen we keuken, badkamer en toilet en brengen we mechanische ventilatie aan.

 

Extra maatregel
Op gestapelde bouw brachten we tot nu toe geen zonnepanelen aan omdat we onvoldoende rendement konden halen uit de te plaatsen zonnepanelen. De woningen in de Klimopstraat zijn boven- en benedenwoningen en behoren daarmee tot de gestapelde bouw. Het dakoppervlak blijkt echter voldoende om de onderliggende woningen te voorzien van voldoende zonnepanelen zodat het energielabel A behaald wordt.

Resedastraat en Zonnebloemstraat
In de Resedatstraat en Zonnebloemstraat werkt Beter Wonen aan verduurzaming van 24 woningen.

Vóór de zomer werd een woning als proef uitgevoerd. Dat biedt ons en de uitvoerder de mogelijkheid om ideeën in praktijk uit te voeren en te kijken of er bijzonderheden zijn waarmee we rekening moeten houden.

Voor de bewoner van de proefwoning betekent het wel wat langer overlast vanwege niet direct op elkaar volgende werkzaamheden. Voordeel voor de bewoner is dat zij al langer kunnen genieten van een goed geïsoleerde woning.
En dat merken ze. Ze ervaren meer comfort, de woning is sneller warm, de cv- ketel slaat niet constant aan. En via een App houden ze het verbruik van elektra goed in de gaten. Dat ziet er goed uit!

Dankzij de proefwoning konden enkele praktische situaties worden gewijzigd. Waaronder een raamindeling aan de straatkant en een dauerluftung in de berging in plaats van een klepraampje.
Ook bleek dat de nieuwe geïsoleerde vloer veel te veel veerde. Dit werd verholpen en bij de overige woningen werd dit vooraf aangepast door meteen een dwarsbalk aan te brengen.

Naast isolatie van wand, vloer, ruiten en het aanbrengen van zonnepanelen worden de dakkapellen vernieuwd evenals keuken en badkamer/toilet. De gevels worden gereinigd.
Na afronding van de werkzaamheden vallen deze woningen in energielabel A.
Bij de overige 23 woningen nemen de werkzaamheden ongeveer 11 aaneengesloten werkdagen in beslag.

 

Vervolg
Het laatste project in uitvoering is de Schoolstraat. Hier verduurzamen we 54 portiekwoningen.

Ook de komende periode vanaf 2020 staat verduurzaming hoog op de agende van Beter Wonen. Over de planning vanaf 2020 informeren wij u in de volgende nieuwsbrief.