Ervaart u overlast van uw buren, zoals geluidsoverlast? Dat is erg vervelend. Wij begrijpen dat u zo’n situatie wilt oplossen met uw buren. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom geven wij vijf tips om op een goede manier in gesprek te gaan met uw buren over de overlast.

 

De campagne ‘Dat is makkelijk praten’

De vijf tips die we hieronder delen komen uit de campagne ‘Dat is makkelijk praten’. Dit is een campagne waar Buurtbemiddeling Almelo ook aan meedoet. Het doel van de tips is om een goed gesprek te voeren met uw buren over de overlast die u ervaart. Een goed gesprek kan namelijk écht helpen.

 

Tip 1: Blijf kalm

Het is belangrijk dat u uw buren laat weten dat u overlast ervaart. Soms hebben uw buren namelijk niet door dat zij overlast veroorzaken. Ga alleen met uw buren in gesprek als u zelf rustig bent. Als u rustig bent en rustig praat, is de kans groot dat uw buren luisteren en rustig reageren.

 

Tip 2: Kies een goed moment voor het gesprek

Kies een moment dat u én uw buren goed uitkomt. U kunt dus niet verwachten dat uw buren direct tijd hebben voor een gesprek. Spreek samen een goed moment af om te praten over de overlast die u ervaart.

 

Tip 3: Leg zo duidelijk mogelijk uit wat voor overlast u ervaart

Geef hierbij ook aan wat de overlast met u doet. Verder is het belangrijk dat u goed luistert naar uw buren. Probeer niet alleen te zorgen dat uw buren u begrijpen, maar probeer uw buren ook te begrijpen.

 

Tip 4: Zoek naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn

Van beide kanten zullen er eisen zijn om tot een oplossing te komen. Probeer elkaar tegemoet te komen en zoek naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn.

 

Tip 5: Maak duidelijke afspraken

Is het gelukt om een oplossing te vinden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken waar jullie je allebei aan gaan houden.

 

Buurtbemiddeling Almelo inschakelen

Zijn de problemen echt serieus? En lukt het u niet om tot een oplossing te komen met uw buren? Dan kunt u vrijwillige buurtbemiddelaars inschakelen. Zij helpen u bij het bespreken van de overlast met uw buren. Buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk en luisteren naar u en uw buren. Zo proberen zij samen met u en uw buren tot een oplossing te komen. Wilt u meer weten over Buurtbemiddeling Almelo? Bekijk dan de website van Buurtbemiddeling Almelo.