Wanneer de winter echt invalt kan water in leidingen of de watermeter bevriezen. Hieronder staan tips ter voorkoming van bevriezing van water in leidingen en tips wat te doen wanneer het water in de leidingen toch bevroren is. Tips voor het goed opstarten van de cv-intallatie en wat te doen bij borrelen, tikken van de leidingen. Verder iets over veiligheid in en rond huis.

 

 

 

 

 

 

TIPS
Zo voorkom je dat water in leidingen bevriest
:

 1. De waterleiding die je woning inkomt, isoleren met isolatiemateriaal (te verkrijgen bij de bouwmarkt) of met een oude deken.
 2. Dicht kieren en naden in de ruimtes waar de watermeter en de hoofdkraan zit. Bescherm ook de hoofdkraan met isolatiemateriaal.
 3. Zet de thermostaat 's nachts of als je weggaat niet lager dan 14 graden en draai alle radiatoren een beetje open.
 4. Laat een eventuele buitenkraan leeglopen en draai deze dicht.
 5. Check leidingen op eventuele scheurtjes. Ontdek je een scheurtje? Sluit de watertoevoer. Kijk waar het scheurtje precies zit en informeer Vitens of Beter Wonen. Vitens is verantwoordelijk voor de hoofdmeter en de leiding van de straat naar de hoofdmeter. Beter Wonen beheert de leiding vanaf de hoofdmeter het huis in. 


​Blijft de radiator koud en komt er geen water uit de kraan? Grote kans dat het water in de leidingen bevroren is. Water zet uit wanneer het bevriest. Door de uitzetting kunnen leidingen scheuren. Let op: als het water in de leidingen ontdooit, gaat het water weer stromen. Dat kan waterschade veroorzaken wanneer leidingen gescheurd zijn.

TIPS
Dit kun je doen wanneer water in leidingen bevroren is:

 1. Check bij de buren of zij nog wel water hebben. Zo ja? Dan is bij jou waarschijnlijk water in de leiding bevroren.
 2. Draai de waterhoofdkraan dicht en eventueel andere kranen.
 3. Check leidingen op scheurtjes. Als je die ontdekt neem je contact op met Vitens of Beter Wonen (zie punt 5 hierboven) voordat je begint met ontdooien van het water in de leidingen.
 4. Zo ontdooi je water in een leiding:
  -  je zet verwarming in de ruimte aan;
  -  je opent een raam;
  -  je plaatst een elektrische kachel wanneer er geen verwarming in de ruimte is;
  -  je omwikkelt de leiding met een doek die doordrenkt is met goed heet water;
  -  of je gebruikt een föhn om de leiding langzaam op te warmen.
 5. Leiding ontdooid?
  Wanneer de leiding is ontdooid, open je voorzichtig de hoofdkraan en eventueel de andere kranen. Let op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang het water op, draai de kraan dicht en neem contact op met Vitens of Beter Wonen (zie punt 5 hierboven).

Nota bene:
Schade aan leidingen door bevriezing van water in de leiding, is voor rekening van de huurder.

Bij waterleidingbedrijf Vitens vindt u ook winter-tips

Bij de start van het stookseizoen kunt u de cv-installatie controleren op de volgende punten.

 

Ontluchten cv-installatie

Wanneer u borrelende geluiden in uw cv-installatie hoort dan komt dit waarschijnlijk door lucht in de leidingen. Dit kunt u gemakkelijk zelf in 6 stappen verhelpen.


Stap 1 – Voorbereidingen

Zorg ervoor dat u goed bij de ketel kunt en bij alle radiatoren. Houd een aantal doeken bij de hand om het water op te vangen tijdens het ontluchten. Zoek het ontluchtingssleuteltje waarmee de radiatoren open (ontluchten) en dicht draait. Draai alle radiatorkranen open en laat de ketel een keer aanslaan.
Zet nu de thermostaat op de laagste stand.

 

Stap 2 - Installatie uitzetten
Voordat u met het werkelijke ontluchten begint, zet u de installatie uit. U haalt de stekker uit het stopcontact van de ketel. Wacht minimaal vijf minuten voor u verder gaat.

 

Stap 3 - Ga naar de laagst gelegen radiator
Lucht zoekt altijd het hoogste punt. Begin bij de radiatoren op het laagstgelegen punt. Werk alle radiatoren van beneden naar boven af.

 

Stap 4 - Ontluchten radiator

Pak een doekje of opvangbakje en plaats dit onder het ontluchtingskraantje. Draai met het sleuteltje voorzichtig het kraantje open. De lucht zal nu ontsnappen. Zodra er water uit het kraantje komt, draait u deze dicht. Herhaal deze handeling tot alle radiatoren zijn ontlucht.

 

Stap 5 - Cv-installatie controleren

Steek de stekker weer in het stopcontact en laat de ketel op gang komen. U controleert nu uw cv-installatie. Het kan zijn dat er te weinig of juist te veel water in de installatie aanwezig is. U ziet dit op de drukmeter op uw ketel. Normaal gesproken moet een ketel 1,5 tot 2 bar druk hebben. Bekijk voor de juiste druk de gebruiksaanwijzing van uw ketel. Als u water uit het systeem wilt halen of juist water wilt toevoegen, volg dan de instructie die bij uw ketel is geleverd.

 

Stap 6 - Cv-installatie weer in gebruik nemen

Draai de radiatoren die u wilt gebruiken open en controleer of er nog ergens lekkage is. Als dit het geval is, controleer de radiatorkraantjes dan nog een keer. Als dit niet helpt, dient u de cv-installatie uit te zetten. De meeste cv-systemen moeten minimaal een aantal geopende radiatoren hebben. Ga na hoeveel radiatoren in uw instructie geopend moeten zijn. Controleer of u nog borrelende geluiden hoort. Als u geluiden hoort, kunt u nog een keer proberen het systeem te ontluchten. Begin opnieuw bij stap 1.

 

Vervolg tips cv-installatie

Lekkage
Heeft u alle radiatorkraantjes goed dichtgedraaid maar houdt u toch lekkage? Dan is er ergens iets niet goed in het leidingennetwerk.

Het kan ook zijn dat de druk een paar dagen nadat er is bijgevuld toch weer te laag is. Dit duidt ook op lekkage.

Ruisen in de leidingen of radiatoren
De oorzaken hiervoor kunnen verschillend zijn. In de meeste gevallen zorgt een beginnende verstopping voor te veel druk op de leidingen. Het water wordt hierdoor te veel door de leidingen geperst, waardoor de ruis ontstaat.

Een enkele keer kan het ook zijn dat de problemen ontstaan doordat er een nieuwe ketel op een oud leidingnetwerk is gekoppeld.

In bovenstaande gevallen kunt u ook hier contact opnemen met de installateur van Beter Wonen via telefoonnummer 0546-54 64 64.

Tikken van leidingen
Metaal krimpt en zet uit door koeling en verhitting. Dit kan ervoor zorgen dat leidingen gaan tikken. Ook de beugels waarin de leidingen zijn vastgezet, kunnen dit doen. Het geluid kan versterkt worden, doordat een cv-installatie als een soort klankkast werkt. Soms is er een oplossing te vinden in het beter vastzetten of stellen van de leidingen.

 

Algemene Tips

 

Vegen, zout of zand strooien

Voorkom dat u uitglijdt over bladafval. Veeg dit regelmatig weg rond uw woning. Maak ook, indien mogelijk, de stoep/paden sneeuwvrij. Strooi na het sneeuwvrij maken strooizout of scherpzand zodat de grond stroef blijft.

 

 

Veilige elektra

In de winterperiode steken we vaker extra lampen aan. Zorg steeds dat u deze op een veilige en correcte manier aansluit op het elektranet. Gebruik materialen met een keurmerk en houd u aan de aangegeven veiligheidsvoorschriften.

 

Rookmelder

In de donkere dagen steken we graag een kaarsje aan, zetten we een pannetje met soep op en lopen weg omdat er bezoek is……

Blijf vooral alert en draag zorg voor uw eigen veiligheid. Voorkom brand!

Een goedgekeurde en werkende rookmelder waarschuwt op tijd als het toch mis gaat.
Zorg dat u er ten minste 2 in huis installeert op strategische plekken.

 

Noaberschap

Ook in deze tijd van het jaar is noaberschap van belang. Steek uw buurman/-vrouw een helpende hand toe wanneer u weet of ziet dat dit nodig is! U maakt niet alleen de ander blij, u krijgt er zelf ook een goed gevoel van.