Gaat u binnenkort via ons huren en heeft u hier vragen over, bijvoorbeeld hoe de huurovereenkomst er uitziet? Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over het betrekken van een woning. Staat uw vraag hier niet tussen? Typt u deze dan in de bovenstaande zoekbalk.

U vindt een voorbeeld van een huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden op de pagina 'brochures en formulieren'.

Veelgestelde vragen over woning betrekken

Is aan u een woning toegewezen? Dan ontvangt u de sleutels van de woning meestal direct na het ondertekenen van de huurovereenkomst. Als de woning nog niet gereed is dan informeert één van onze medewerkers u hier tijdig over.

Als u een woning toegewezen heeft gekregen, kan het zijn dat u per brief of e-mail een uitnodiging van ons ontvangt voor een intakegesprek. Wij willen dan graag samen met u bespreken of de woning past bij uw inkomen en persoonlijke situatie. Tijdens dit gesprek kunt u ook al uw vragen over het huren van de woning aan ons richten. 

U hoeft bij Beter Wonen geen borg te betalen wanneer aan u een woning is toegewezen.

Het kan zijn dat u een inkomensverklaring nodig heeft. Dit wordt ook wel een IBRI-formulier genoemd. U vraagt bij de belastingdienst telefonisch een inkomensverklaring aan via 0800-0543. Houd uw burgerservicenummer bij de hand wanneer u belt.

U kunt ook een IBRI-formulier aanvragen via de site van de belastingdienst. Hiervoor logt u in op 'Mijn belastingdienst'.

Woont u net in Nederland? Dan kan het zijn dat u het formulier niet digitaal kunt aanvragen.

Bewoners van Kloosterhofpad kunnen zelf kentekens op de parkeerpassen wijzigen via de gemeente. Voor het wijzigen van kentekens kunt u een mail sturen naar info-at-stadstoezicht-almelo.nl. onder vermelding van de naam, pasnummer en het nieuwe kenteken.

U kunt ook bij de parkeerbeheerders van parkeergarage Stadsbaken een formulier invullen voor de kentekenwijziging.

Woont u al langere tijd samen met uw partner in een woning van Beter Wonen? Dan kunnen wij ons voorstellen dat u graag medehuurder van de woning wilt worden. In een aantal gevallen kan dit zonder meer, bijvoorbeeld wanneer u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. In elk ander geval beoordelen wij voor u de aanvraag. Wij vragen u dan om aan te tonen dat u ten minste twee jaar samenwoont.

Wilt u medehuurderschap aanvragen? Dit kunt u zelf aanvragen via 'Mijn Beter Wonen'.

Beter Wonen raadt altijd aan om een geluidsdempende vloer aan te leggen. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt hiervoor ook iemand inhuren buiten Beter Wonen om. Woont u in een hoogbouw/flat? Dan moet een geluidsdempende vloer het geluid met minimaal 10 decibel dempen.

Als u meer wilt weten over het leggen van een geluidsdempende vloer, dan kunt u een kijkje nemen op de pagina 'kluswijzers'.

Als uw woning zonnepanelen heeft, dan dien u bij uw energieleverancier aan te geven dat u gaat terugleveren. Dat werkt zo: de energie die u opwekt, maar die niet direct wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Onder bepaalde voorwaarden kunt u uw energieverbruik wegstrepen tegen de opgewekte energie. Dit wordt salderen genoemd. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Met uw energieleverancier kunt u bespreken of uw maandelijks voorschot kan worden verlaagd.