Onlangs zijn wij samen met de gemeente Almelo, Sint Joseph, Coteq Netbeheer en de politie een campagne gestart om de gevaren rondom hennepteelt onder de aandacht te brengen. Hennepteelt lijkt misschien onschuldig, maar is dat zeker niet. Het is strafbaar, gevaarlijk voor de buurt en brengt kwekers in grote problemen. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren voor u als buurtgenoot? Hieronder vindt u een overzicht van de grootste gevaren.

 

 

  • Brand en ontploffing. Voor hennepkweek is veel licht nodig. Om energiekosten te besparen, stelen kwekers stroom. Door ondeskundige aanleg levert dit levensgevaarlijke situaties op en kan er brand ontstaan. Jaarlijks breekt in Nederland in 700 woningen brand uit door hennepteelt.
  • Wateroverlast en lekkages. Naast veel licht hebben hennepplanten veel water nodig. In de praktijk leidt dit regelmatig tot lekkages en wateroverlast bij de woningen onder of naast de kwekerij.
  • Schade aan luchtwegen en ademhalingsproblemen. Hennepkwekers gebruiken veel giftige groei- en bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden en zoutzuur. Deze middelen kunnen bij hennepteler én buren zorgen voor schade aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen.
  • Georganiseerde misdaad in uw buurt. Hennepteelt wordt vaak gelinkt aan zware, georganiseerde misdaad. Professionele kwekers zetten vaak extreme beveiliging in om concurrenten bij de oogst weg te houden. U begrijpt dat uw buurt daarmee minder veilig wordt.

 

Dus meld het als u onraad ruikt. Dit kan bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl). Samen helpen we hennepteelt de wijk uit.