De prijs die u iedere maand aan huur voor uw woning betaalt, is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De kale huurprijs, de eventuele bijkomende servicekosten en in sommige gevallen ook (een voorschot op) het waterverbruik of de stookkosten. De kale huurprijs wordt ook wel de netto huurprijs genoemd. De kale huurprijs inclusief servicekosten en bijkomende kosten (zoals het onderhoudsabonnement) is de bruto huurprijs. De subsidiabele huur is de huur waarover huurtoeslag kan worden aangevraagd.

 

Wat zijn servicekosten?
Servicekosten zijn kosten die u betaalt voor bijvoorbeeld de algemene verlichting in het complex waar u woont, het schoonmaken van de gezamenlijke ruimten en een eventuele complexbeheerder.

 

Huurspecificatie
Op uw huurspecificatie kunt u zien welke servicekosten u maandelijks betaalt, en hoe uw huurprijs is opgebouwd. Op uw huurspecificatie staat ook wat uw subsidiabele huurprijs is. Deze informatie heeft u nodig wanneer u huurtoeslag wilt aanvragen. Uw huurspecificatie kunt u zelf zien wanneer u inlogt in het huurdersportaal Mijn Beter Wonen.

 

De berekening van uw huurprijs
Uw huurprijs is berekend op basis van het aantal woningwaarderingspunten. De punten worden bepaald per onderdeel, bijvoorbeeld voor de oppervlakte van uw woning en de voorzieningen van uw woning. Ieder jaar bepaalt de overheid de maximale huurprijzen op basis van het aantal woningwaarderingspunten. Benieuwd naar het aantal punten voor uw woning? U bekijkt de berekening gemakkelijk zelf wanneer u inlogt in het huurdersportaal Mijn Beter Wonen.

 

Mijn buurman betaalt minder huur dan ik. Hoe kan dit?
De huurprijs van een woning hangt af van het aantal woningwaarderingspunten van de woning. Het aantal punten wordt bepaald door verschillende onderdelen, bijvoorbeeld of een woning dubbele beglazing heeft en of een woning een cv-ketel heeft. Stel dat uw woning wel dubbele beglazing heeft en de woning van uw buren niet. Dan kan de woning van uw buren goedkoper zijn.

 

Ieder jaar bepaalt de overheid de maximale huurprijzen op basis van het aantal woningwaarderingspunten. Als een woning wordt opgezegd, kijken wij naar het huidige aantal punten dat een woning heeft. Op basis daarvan bepalen wij de huurprijs. Als uw buren al langer een woning huren dan u, kan hun huurprijs dus lager zijn dan uw huurprijs.

 

Heeft u recht op huurtoeslag?
Om uw woonlasten af te stemmen op uw inkomen, kunt u recht hebben op huurtoeslag. Zo kan iedereen betaalbaar en goed wonen. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van onder andere uw inkomen en huishoudgrootte. U kunt via de website van de belastingdienst een proefberekening maken om te kijken of u in aanmerking komt voor huurtoeslag.