Verduurzamen bestaande woningen. Waarom doen we dit ook al weer? 
Beter Wonen wil voldoende betaalbare woningen beschikbaar houden voor haar (toekomstige)huurders. Daarbij is niet alleen de huurprijs, maar zijn ook de energiekosten van belang. Door woningen te verduurzamen kunnen mensen zuiniger stoken. Daarnaast zorgen de werkzaamheden voor comfortabele woningen waar vocht, tocht en schimmel niet meer aan de orde hoeven te zijn.
 

Thorbeckelaan 4 t/m 86
Eind 2018 ging Suijkerbuijk Vastgoed Consultancy BV langs alle woningen voor een technische inspectie. De analyse van deze inspectie leidde tot verdere concrete plannen. De sociaal projectleider Laura van Schaik legde samen met de aannemer contacten met bewoners.
 

Informeren
Allereerst ontvingen de bewoners een overzicht van de planmatig onderhoudwerkzaamheden en de verduurzamingswerkzaamheden. In de modelwoning Thorbeckelaan 34 werd iedereen uitgenodigd om te bekijken welke veranderingen en aanpassingen er komen. Ook hadden bewoners de keuze uit verschillende kleuren aanrecht/keukenkastjes en tegels.

 

Modelwoning
Na het bezoek aan de modelwoning volgde een persoonlijk gesprek aan huis over wat er precies in de woning zou gebeuren. In deze gesprekken komen ook persoonlijke mogelijkheden en onmogelijkheden naar voren waarmee rekening gehouden moet worden. Kort voor aanvang van de eigenlijke werkzaamheden ontvingen de huurders een 'van dag tot dag planning' waarop ze percies zagen welke werkzaamheden er per dag werden uitgevoerd.

 

Onderhoud en verduurzaming
Iedere woning kreeg een nieuw aanrechtblok, wasemkap, cv-ketel met wasmachinekraan, waar nodig nieuwe radiatoren, badkamer met douchegarnituur en wastafel en toilet met halfhoog reservoir. Alle kozijnen werden voorzien van kunststof kozijnen met isolatieglas.

 

Aan het dak en in de muren werden isolatiewerkzaamheden uitgevoerd.
De hoofdentree en achteruitgang kregen een geheel nieuw kunststof kozijn met deur en isolatieglas. Ook kwamen er nieuwe brievenbussen.
 

Opgeknapt
Al met al een hele ingreep in de woningen en het dagelijkse leven van de bewoners. Echter na afronding van de werkzaamheden, eind juli 2019, richt iedereen zijn eigen huis weer in en is het beter wonen mede door alle energiebesparende maatregelen.