Huurders met een laag inkomen krijgen in 2023 een eenmalige verlaging van de huur. Deze regel is bepaald door de overheid. Het doel van deze regel is om sociale huurwoningen betaalbaar te houden voor huurders met een laag inkomen. In dit bericht leest u meer over de regel.

 

 

Voor wie geldt de eenmalige verlaging van de huur?

De regel geldt voor huurders met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum én een kale huurprijs tussen € 575,03 en € 808,06 per maand. Zij hebben recht op een verlaging van de kale huurprijs naar € 575,03 per maand. Hieronder vindt u een overzicht van de inkomensgrenzen die gelden voor de eenmalige verlaging van de huur.

Huishouden

Inkomensgrens

1 persoon (onder AOW)

€ 23.250,-

Meerdere personen (onder AOW)*

€ 30.270,-

1 persoon (AOW)

€ 24.600,-

Meerdere personen (AOW)*

€ 32.730,-

* Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee.

 

Wanneer gaat de eenmalige verlaging van de huur in?

De eenmalige verlaging van de huur gaat uiterlijk op 1 juli 2023 in. De precieze datum delen wij binnenkort.

 

Voert Beter Wonen de eenmalige verlaging van de huur automatisch door?

Dit proberen wij zoveel mogelijk te doen. Dit werkt als volgt:

 

  • Wij vragen bij de Belastingdienst inkomensgegevens op van huurders die mogelijk in aanmerking komen voor de eenmalige verlaging van de huur. Het gaat om huurders die vanaf uiterlijk 1 maart 2023 in een woning van ons wonen, die een laag inkomen hadden in 2021 (zie tabel hierboven) én een kale huurprijs hebben tussen € 575,03 en € 808,06 per maand.
  • De Belastingdienst geeft ons een signaal welke huurders in aanmerkingen komen voor de eenmalige verlaging van de huur. De Belastingdienst deelt geen precieze inkomens met ons. Wij krijgen alleen een signaal of iemand in aanmerking komt voor de eenmalige verlaging van de huur.
  • De Belastingdienst stuurt huurders, waarvan wij de inkomensgegevens opvragen, een brief. Die brief verstuurt de Belastingdienst in maart 2023.
  • Huurders die op basis van hun inkomen in 2021 in aanmerking komen voor de eenmalige verlaging van de huur ontvangen van ons een voorstel voor de eenmalige verlaging van de huur. Zij ontvangen dit voorstel uiterlijk 31 mei 2023.

 

Kunnen huurders ook zelf de eenmalige verlaging van de huur aanvragen?

Ja, dat kan. Binnenkort leggen wij uit hoe dit werkt en welke informatie huurders hiervoor nodig hebben. Wij willen eerst huurders informeren die vanuit de gegevens van de Belastingdienst recht hebben op de eenmalige verlaging van de huur.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten

U kunt ons bereiken via (0546) 54 64 64 of info-at-beterwonen.nl. Wij helpen u graag.