Het bijvullen van uw CV-ketel is iets dat af en toe moet gebeuren. Op het moment dat uw verwarming of water niet meer goed warm wordt, is de kans groot dat de ketel bijgevuld moet worden. Het bijvullen van de ketel kunt u het beste voor en na het ontluchten van de CV-installatie doen. De waterdruk van de ketel kunt u zelf controleren op het digitale schermpje van de CV-ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Wanneer de ketel is bijgevuld en de radiatoren zijn ontlucht, is de verwarming sneller warm en gebruikt u minder gas.

 

Uw CV-ketel bijvullen

 1. Draai de temperatuur op de kamerthermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen overal open.
 2. Heeft uw CV-ketel een digitale display die de waterdruk weergeeft? Houd dit schermpje in de gaten tijdens het bijvullen.
 3. Sluit de vulslang aan op de waterkraan in de buurt van uw CV-ketel.
 4. Vul de slang voorzichtig met water. Sluit daarna de waterkraan weer.
 5. Sluit de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van uw CV-ketel.
 6. Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan een kwartslag open.
 7. Houd de meter in de gaten: bij een druk van 2,0 bar mogen allebei de kranen weer dicht. Eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.
 8. Houd de slang nog even aangesloten. Dit is een mooi moment om uw CV-ketel te ontluchten. Vul daarna uw CV-ketel eventueel nog weer bij. Er kan door het ontluchten druk af gegaan zijn.
 9. Koppel de vulslang los van het vulpunt. Deze kant van de vulkraan legt u in een emmer. Daarna maakt u de vulslang los van de kraan. Laat het water in uw emmer lopen.
 10. Zet de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

 

Het ontluchten van uw verwarming

 1. Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
 2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.
 3. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
 4. Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
 5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
 6. Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
 7. Controleer of de waterdruk van de CV-ketel goed is, en vul de ketel bij als dit nodig is (volg hiervoor de stappen in het stukje hierboven).

 

Instructiefilmpjes

Tip! Via internet zijn er veel instructiefilmpjes te vinden over het bijvullen van de CV-ketel of het ontluchten van de radiatoren.

 

Vulslang

Wanneer wij een woning aan u verhuren, is er standaard een vulslang aanwezig. Heeft u toch geen vulslang in uw woning? Neemt u dan gerust even contact met ons op. U kunt in dat geval bij ons een vulslang ophalen.

 

Succes!