Sinds 1 januari 2020 hebben meer huurders recht op huurtoeslag. Dit komt door een verandering in de wet. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept de Belastingdienst huurders op om voor 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen. Dit kan via deze website.

 

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 waren er strenge inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon je recht op huurtoeslag in één keer vervallen, als je een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die strenge inkomensgrenzen niet meer. Als je inkomen stijgt, krijg je minder huurtoeslag. Maar het is niet meer zo dat de huurtoeslag helemaal verdwijnt bij een kleine stijging van het inkomen. Deze verandering zorgt voor meer zekerheid bij huurders.

 

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Niet elke huurder kan huurtoeslag krijgen. De belangrijkste voorwaarden zijn: je moet ouder zijn dan 18 jaar en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat je in ieder geval een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle voorwaarden voor huurtoeslag.

 

Vraag voor 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan

Denkt u dat u in 2020 in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan eerst een proefberekening. Heeft u recht op huurtoeslag over 2020? Vraag dit dan voor 1 september 2021 aan. Let op: u moet zelf huurtoeslag aanvragen. Dit kunnen wij niet voor u doen.

 

Als u huurtoeslag over 2020 aanvraagt, loopt de aanvraag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook uw gegevens van 2021.

 

Meer weten?

Kijk dan op de website van de Belastingdienst of bel met de BelastingTelefoon via 0800 0543.