De laatste tijd verschenen er berichten in de media over de risico’s van lood in drinkwater. Ook Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, heeft aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Wij willen u daarom graag informeren over de risico’s van lood in drinkwater en de situatie in uw woning.

 

 

Wat zijn de risico’s van loden leidingen?

Lood in het drinkwater kan voor gezondheidsrisico’s zorgen. Vooral bij jonge en ongeboren kinderen kan dit gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling. Als volwassenen te veel lood binnenkrijgen, kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten. De overheid wil daarom de toegestane hoeveelheid lood in drinkwater verlagen.

 

Welke woningen hebben loden leidingen?

Woningen die vóór 1960 zijn gebouwd, kunnen loden drinkwaterleidingen bevatten. Tot ongeveer 1945 was het vrij normaal om loden drinkwaterleidingen te gebruiken. Maar ook tussen 1945 en 1960 werden soms loden drinkwaterleidingen aangelegd. Op dit moment schat de Gezondheidsraad dat er nog 100.000 tot 200.000 woningen van vóór 1960 zijn, die loden drinkwaterleidingen hebben.

 

Beter Wonen heeft onderzocht of haar woningen loden drinkwaterleidingen hebben. Voor zover bekend zijn alle loden drinkwaterleidingen in onze woningen vervangen. Twijfelt u toch of er loden leidingen zijn? Dan kunt u dit zelf onderzoeken. Via dit filmpje ziet u hoe u dit doet.

 

Contact met Beter Wonen

Daarnaast kunt u natuurlijk altijd contact zoeken met ons. Dat kan via (0546) 54 64 64 of via info-at-beterwonen.nl.