Aankomende zondag is het Moederdag. De dag waarop alle moeders extra in het zonnetje gezet worden. Hoewel onze moeders natuurlijk iedere dag een ereplek verdienen, staan we er op 14 mei even extra bij stil. Voor een gesprek in het thema ‘moeders’ gingen we daarom op bezoek bij Nathalie (28). Op het moment van dit gesprek is Nathalie pas één dag huurder van Beter Wonen, en heeft zij net de sleutel van haar woning aan de Rietstraat ontvangen. Samen met haar zoontje danst en springt ze door de woonkamer: “Ik ben zo dankbaar en zo blij!”
 

Van west naar oost
Nathalie heeft op heel wat plekken gewoond. Ze komt oorspronkelijk uit Suriname en is op haar 8e jaar naar Nederland verhuisd. Van Amsterdam naar Veenendaal en van Veenendaal naar Almelo, waar zij de laatste jaren gewoond heeft. Samen met haar ex-partner heeft zij drie kinderen van 2, 3 en 4 jaar. Door omstandigheden (en gebrek aan genoeg woonruimte) verbleef zij de laatste tijd met haar zoontje van 2 bij Ambiq. Haar andere twee kinderen wonen momenteel tijdelijk in een pleeggezin, maar komen zo snel mogelijk weer terug bij Nathalie. Voor Nathalie staat de woning aan de Rietstraat echt symbool voor een nieuwe start, op alle vlakken. “Ik heb hier genoeg slaapkamers voor al mijn kinderen, en kan niet wachten tot we weer compleet zijn. Ik heb grootste plannen: het huis grondig aanpakken, zorgen voor een goede omgangsregeling met de vader van mijn kinderen, en dan zijn we samen helemaal klaar voor de toekomst!”

 

De hele familie helpt mee
Op de vraag wat haar plannen met het huis zijn geeft Nathalie een uitgebreid antwoord. “Toen ik zwanger raakte was ik bezig met een studie building engineering. Bouwkunde, architectuur en interieur hebben nog steeds mijn interesse. Als ik straks meer ruimte heb wil ik online Makelaardij gaan studeren, ’s avonds als de kinderen slapen. In mijn vrije tijd maak ik patronen en werk ik graag in AutoCAD (een programma om technische tekeningen in te maken). Ik zie dus heel veel potentie in dit huis! De komende maanden ga ik me storten op het inrichten van de woning, helemaal naar mijn smaak. Mijn broer is ook net naar Nederland verhuisd (samen met zijn kinderen van 5 en 7 jaar) en komt me helpen in de woning. Ook mijn zusje komt helpen. Ik ben zo enthousiast en blij dat we dit samen kunnen gaan doen.”

Achter de woning ligt een hele diepe tuin met veel speelruimte voor de kinderen. Ook hiervoor heeft de creatieve Nathalie al genoeg ideeën in haar hoofd: “Mijn moeder heeft in Suriname een hele grote moestuin, en kan veel eten van eigen grond. Nu ik zo’n fantastische grote tuin heb, kan ik ook een moestuin beginnen! Ik hou ook enorm van koken.”

 

Het mooiste aan het moederschap
“Het mooiste aan moeder zijn is voor mij dat ik alles van en met mijn kinderen meemaak. Ik ben ook blij dat ze in Almelo kunnen opgroeien, omdat de Twentse nuchterheid wat meer grenzen met zich meebrengt dan het vrije leven dat ik in Amsterdam gewend was. Ik ben best een traditionele moeder: ik wil mijn kinderen veilig zien opgroeien, ik wil ze leren over het leven, ik wil ze vormen, en alles samen doen. Uiteraard gun ik mijn kinderen ook een band met hun vader. ‘A happy child, is a happy life!’ Toen ik tijdens mijn studie zwanger raakte, heb ik mij dan ook volledig op het moederschap gestort. Ik zou er altijd weer opnieuw voor kiezen om thuismoeder te zijn, want het geeft me zo veel energie. Daarnaast heb ik veel vrijheid, ook qua werken in de creatieve sector is er genoeg mogelijk naast het moederschap.”

Nathalie bruist van de energie. “Ik speel altijd met mijn kinderen mee en kan zelf ook absoluut niet stilzitten. Je zult mij in een speeltuin niet snel op een bankje langs de kant zien zitten. Ik denk dat mijn kinderen dat ook het meest aan mij waarderen: puur mijn aanwezigheid.”

 

Dromen voor de toekomst
Voor de toekomst droomt Nathalie ervan om een (vakantie)huis in bijvoorbeeld Frankrijk te kopen en zelf te renoveren: “Vastgoed is de beste investering. Het lijkt mij geweldig om zo’n project te mogen aanpakken, en te zien hoe mijn kinderen daar hun tienerjaren beleven. Ik ben Christelijk en weet waarom dingen in het leven gaan zoals ze gaan. Op dit moment wil ik eerst het leven weer opstarten in Almelo en lekker settelen aan de Rietstraat. Vanuit stabiliteit en geluk, gewoon ons leven leven.”