Eén van onze pijlers is samenwerken en meedoen, participeren in wijk en buurt. Dat maakt Beter Wonen een organisatie die dichtbij haar huurders staat. Weten wat er leeft in de buurt, handen aan de ploeg, samen. Omdat niemand het alleen redt. We hebben elkaar nodig. Beter Wonen haar huurders, huurders Beter Wonen en ook de gemeente met Avedan, Twente Milieu of Zorgpartijen en winkels, openbaar vervoer en de vele vrijwilligers op allerlei fronten.

Wij werkten mee aan:

 

De Slingerbeurs 2019
Hier maakten we afspraken met partijen voor praktische inzet van medewerkers als vrijwilligers in de wijk.

  • 2 medewerkers van Beter Wonen hingen een enorme wasemkap van 2 meter terug op bij de scouting Het Twentse Ros. Een klus die vroeg om vakkennis en die hebben wij in huis.
  • 2 medewerkers schilderden 6 dubbele binnendeuren Bij Bosschardt. Zij zetten zich daarvoor 2 x 4uur in. Met het resultaat kunnen de gebruikers Bij Bosschardt weer jaren vooruit.
  • 5 medewerkers vonden het een leuke uitdaging om, in heel warm weer, met 5 bewoners van Hoog Schuilenburg te gaan wandelen. Met een waterijsje als afsluiting werd dit een heel gezellig verzetje voor de bewoners. Ze waren er even uit! Wij legden onderwijl contact met medewerkers van CarintReggeland een van de zorgpartners in Almelo.
  • We zochten voor Stichting Hagendoorn naar een passende waterkraan bij hun aanrecht en een koffiezetapparaat voor meedere kopjes koffie. De uitkomst is nog hangende

 

Jong de wijk in
De Kinderen van Kindcentrum de Riet, locatie Clematisstraat werkten rondom het thema wonen. Eén van de activiteiten, die in het kader daarvan plaatsvond, was een gezamenlijke speurtocht voor de kinderen van de onderbouw van basisschool de Kubus, peuteropvang Clematisstraat en kinderopvang het kleine Avontuur.

 

In de Klimopstraat/Kroostraat zijn wij bezig met een groot onderhoud in combinatie met verduurzamen van woningen. Hier brachten de kinderen onder begeleiding van ouders, leerkrachten en begeleiders van Avedan een bezoek aan de modelwoning Klimopstraat 2. Aan de hand van foto’s zochten de kinderen voorwerpen in deze woning. De aanwezige ouders vonden het interessant om van dichtbij te zien wat de woningstichting doet in hun wijk.

 

Aannemer Hegeman, die de werkzaamheden uitvoert, gaf de kinderen de kans om te kijken in de hijskraan. Met een echte veiligheidshelm op namen de peuters en kleuters plaats achter het stuur.

 

Door de samenwerking tussen opvang, Avedan, De Kubus met Beter Wonen en aannemer Hegeman kregen de kinderen een heel mooi kijkje in de praktijk. Gezien de enthousiaste reacties van de kinderen zijn ze een hele ervaring rijker.

BuurtWaardeBon
In de wijk Nieuwstraatkwartier kwamen twee bewonersinitiatieven van de grond.

  1. Aan de Melkweg realiseerden zij een speeltuintje voor de kleuters
  2. In de Lindestraat en Peppelstraat organiseerden zij gevelverfraaiing.

Beide bewonersgroepen zochten partijen die samen met hen het leefklimaat in de straat wilden verbeteren.
Dit lukte hen. Beter Wonen is een van die partijen. Wij konden met de BuurtWaardeBon deze initiatieven ondersteunen.


Meet & Eat
Stichting Present Almelo brengt partijen bij elkaar. Een vragende en een gevende partij.
Medewerkers van Beter Wonen gaven zich op voor Meet & Eat met AZC bewoners  

Op 14 juni ontvingen 8 medewerkers van Beter Wonen 9 bewoners van het AZC in de kantine van Beter Wonen. Doel van meet & eat is om de bewoners van het AZC vertrouwd te laten worden met Nederlandse gezinnen en gewoontes.
De gasten bestonden uit een gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen tussen de 21 en 51 jaar.  
Niet elke gast sprak Engels en zeker geen Nederlands. Met handgebaren en hulp van anderen lukte het wel. Onder het eten luisterden we naar elkaars verhalen en met behulp van enkele spelletjes kwamen we helemaal los. Wij kijken terug op een geslaagde en leerzame avond.

 

Reactie vanuit Stichting Present
Met jullie gastvrijheid en openheid maken jullie echt verschil voor deze vluchtelingen. Na afloop kregen wij hele mooie en ontroerende verhalen terug! 


Bemiddeling
Beter Wonen speelde een bemiddelende rol voor Stichting Present Almelo
Wij legden voor hen contact met Het Wevershuisje voor een bezichtinging van de oude Stadsboerderij en de Stadsgidsen voor een rondleiding door Almelo.
Dankzij de belangeloze medewerking van het Wevershuisje en de Stadsgidsen werd deze activiteit een succes waarbij medewerkers van Urenco en bewoners van het AZC, Almelo en elkaar leerden kennen.