Het was prachtig weer vrijdag 5 juli.

Op deze zonnige middag is de stadstuin aan de Wierdensestraat bij Het Woonkwadrant feestelijk geopend. In het bijzijn van omwonenden, ondernemers, SHBW, collega’s, RvC leden en vele andere betrokkenen openden Peter van der Hout, wethouder Jan Martin van Rees vanmiddag samen met gedeputeerde Monique van Haaf van Provincie Overijssel de stadstuin.

 

Na een balkonact, een gesprek met de kunstenaar én het grasmaaien door wethouder Jan Martin van Rees en Beter Wonen directeur-bestuurder Peter van der Hout was de tuin officieel geopend. De handeling staat symbool voor de samenwerking en het met elkaar de schouders eronder zetten. "Ik word hier heel blij van! De stadstuin is weer een mooi element dat we toevoegen aan Almelo. Wat is een stad zonder stadstuin? Ik ben blij met deze tuin en hoe hij samen met alle partijen tot stand is gekomen", aldus wethouder Jan Martin van Rees. En Peter van der Hout: ‘’Ik ben trots dat de appartementen én deze woonomgeving nu klaar zijn, we weven verder aan de mooie stad Almelo!’’. De volgende stap van de gemeente is het water terugbrengen in de binnenstad!

 

Samen met inwoners uit Almelo en bewoners Het Woonkwadrant

Samen met bewoners van Het Woonkwadrant, Het Rechthuys, Het Warenhuis en Beter Wonen heeft de gemeente het ontwerpproces van de stadstuin doorlopen. Als onderdeel daarvan ontwierp kunstenaar Lennie van Vugt samen met meerdere omwonenden de hoofdentree. De poort vertelt het verhaal over de plek, de stad én de trots van de bewoners voor hun omgeving. De vier elementen: het wapen van Almelo, een katoenbloem, een praam en een schietlood verwijzen naar de rijke geschiedenis van Almelo. In het blauw komt ook het water terug in rustige golven.

 

Mevrouw Klein Haarhuis is al 21 jaar woonachtig in deze buurt en ze is heel blij dat zowel de woningen als de Stadstuin met de poort af is. ‘De eerste ontwerpen waren met alleen watermoleculen, gelukkig is het later omgevormd tot een prachtige entree met veel historie. De bewoners hier noemen het De Blauwe Poort, dat is het toch?’’. Ze voegt er trots aan toe: ‘’En wij zorgen zelf voor een stukje sociaal beheer van de poort straks, dat is toch mooi’’.

 

Samen werken aan de binnenstad

Almelo is druk bezig met de herinrichting van de binnenstad. De gemeente werkt verder aan de nieuwe havenkom, een compact winkelgebied en mooie woongebieden met aandacht voor water en groen. Daar hoort natuurlijk ook de mooie stadstuin bij. De totstandkoming van de stadstuin is een unieke samenwerking geweest tussen inwoners van Almelo, Beter Wonen, Provincie Overijssel, Urban Interest en de gemeente Almelo, die het eerste jaar het beheer over de tuin voert.

 

Zie ook Twentse courant Tubantia 06-07-2019

Samengestelde foto's hieronder van A. Wohlgemuth