De derde woensdag in juni is de Europese dag tegen woninginbraak. Op deze dag vraagt onder andere de politie extra aandacht voor deze misdrijven, onder meer met activiteiten over hoe u de kans op een inbraak kunt verkleinen. Het is niet voor niets dat aan het begin van de zomer extra aandacht wordt gevraagd. Over een heel jaar ziet de politie namelijk inbraakpieken en -dalen. Een van die pieken ligt in juli en augustus omdat veel mensen dan op vakantie zijn. De Politie Oost-Nederland | District Twente zegt hierover: “Veel bewoners laten hun woning zichtbaar onbewoond en ’s avonds donker achter wanneer ze op vakantie gaan.”
 

Zorg voor een bewoonde indruk

Gaat u deze zomer een dagje weg of op vakantie? Wees dan extra alert en doe uw deur op slot, uw ramen dicht en een lamp aan. Doe alsof u thuis bent, of u nu een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan en zorg voor een bewoonde indruk door automatische verlichting. Denk ook aan het tuinhek en de schuur.
 

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe. Politie Oost-Nederland | District Twente geeft aan dat veel mensen denken dat het wel losloopt, bijvoorbeeld even naar de winkel gaan en de woning niet afsluiten. Dat zijn vaak de ideale momenten voor dieven om even snel naar binnen te wippen zonder breekschade. Dat noemen we een vals gevoel van veiligheid. Mensen hebben vaak het idee dat dieven alleen ’s nachts langskomen.
 

Meer tips om woninginbraak te voorkomen

 • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
 • Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
 • Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
 • Heeft u een achtertuin? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
 • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
 • Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
 • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
   

Wat doet Beter Wonen tegen woninginbraak?

Bij nieuwe verhuringen vervangen wij oude kunststof slotplaatjes door metalen exemplaren. Oude raamboompjes vervangen we door raamboompjes met drukknopbediening (wanneer deze nog niet aanwezig zijn). Bij ramen op de bovenverdieping die niet makkelijk bereikbaar zijn, blijven de standaard raamboompjes zitten. Ook zorgen wij ervoor dat onze woningen zijn voorzien van veiligheidsbeslag op voor- en achterdeuren, en geharde cilinders. Deze zijn zeer moeilijk uit te boren.
 

Maar… houd ook vertrouwen in uw medemens

Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit soort berichten angst opwekt en dat u bijna het gevoel krijgt altijd op uw hoede te moeten zijn. Daarom drukken wij u op het hart: maak het inbrekers natuurlijk niet te makkelijk, maar vooral uzelf ook niet te moeilijk.