De Witvoeten-/Gravenstraat ligt in de wijk het Nieuwstraatkwartier. Deze woningen stonden op de planning voor verduurzaming (isolatie spouwmuur, dubbel glas, HR cv-ketel en zonnepanelen). Tijdens het voorbereidend onderzoek kwamen we echter tot de conclusie dat sloop en nieuwbouw de beste optie is. Beter Wonen sloopt in de loop van 2021 de 54 bestaande woningen en bouwt er vanaf 2021/2022 in totaal 51 nieuwe eengezinswoningen voor terug.

 

Stand van zaken
Per 1 december 2019 zijn alle bewoners bezocht en zij hebben hun wensen besproken met Beter Wonen. Van de 53 bewoners (1 woning stond al leeg) willen er 34 terugkeren en 19 willen definitief naar een andere plek verhuizen. Alle wensen van de bewoners zijn vastgelegd. Samen met team Verhuur werken we aan de uithuizing van alle bewoners. Voor de 35 bewoners die willen terugkeren zoeken we tijdelijke woonruimte. Voor de overige bewoners zoeken we passende, definitieve woonruimte. Hiervoor rekent Beter Wonen ongeveer 18 maanden.

 

Projectcommissie
In de voorfase spraken we met een projectcommissie gericht op mogelijke verduurzaming. Vanaf november is die commissie opgeheven en praten we verder met een projectcommissie van 5 bewoners die terugkeren na sloop/nieuwbouw.

 

Definitief ontwerp
In december 2019 laten we het definitieve ontwerp doorrekenen ter controle van de betaalbaarheid. Voor de 54 oude woningen komen 51 nieuwe sociale huurwoningen terug die duurzaam moeten zijn. Gasloos, zonnepanelen op het dak, met een warmtepomp en goed geïsoleerd. De directie neemt vervolgens een definitief besluit, waarna Beter Wonen de vergunningen kan aanvragen bij de Gemeente.

 

Leegstand voorkomen
Ter voorkoming van leegstandsproblemen en verval, schakelt Beter Wonen 'Leegstandsbeheer' in. Deze zorgt ervoor dat de huizen bewoond blijven door tijdelijke huurders waar nodig.

 

Oplevering nieuwbouw
We verwachten dat de nieuwe huizen medio 2022 gereed zijn en dat 34 bewoners dan terug kunnen naar hun vertrouwde straat.
In de loop van 2021 komen de overige 17 woningen in de verhuur.