Thuis hennep kweken lijkt misschien een snelle manier om geld te verdienen. Maar dat is zeker niet waar. Hennep kweken is en blijft strafbaar. In Twente rolt de politie jaarlijks 200 hennepkwekerijen op. Als iemand wordt veroordeeld voor hennepteelt, zijn de gevolgen enorm. Hieronder leest u wat de gevolgen van hennepteelt zijn voor de kweker of de persoon die een pand verhuurt aan een hennepkweker.

 

 

Hennepteelt onschuldig? Zeker niet!

Als iemand wordt veroordeeld voor hennepteelt, krijgt deze persoon een gevangenisstraf en een strafblad. Bovendien moet deze persoon alle winsten inleveren. Ook verhuurders van panden moeten niet te makkelijk denken over hennepteelt. Als de gemeente vaststelt dat in een pand een hennepkwekerij zit of drugshandel plaatsvindt, mag de gemeente het pand sluiten. In ieder geval voor drie maanden, maar soms ook langer. Onderschat de gevolgen van hennepteelt voor uzelf, uw buurt, uw familie of uw bedrijf dus niet.

 

Wat zijn de gevolgen van hennepteelt?

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste gevolgen van hennepteelt.

 

  • Een gevangenisstraf. De politie en openbaar ministerie sluiten hennepkwekerijen en vervolgen de verdachten. Als u wordt veroordeeld, moet u uw straf uitzitten en heeft u daarna een strafblad.
  • Winst inleveren. Politie en openbaar ministerie vorderen de gemaakte winsten, ook van eerdere oogsten.
  • Geen woning meer. Huurt u een woning? Als u een kwekerij heeft en deze wordt ontdekt, dan eist de woningcorporatie dat uw huurovereenkomst wordt opgezegd (mogelijk via de rechter). Als er schade aan de woning is, moet u dat betalen. Vervolgens kunt u niet meer een woning huren bij de woningcorporatie. Beter Wonen verhuurt in ieder geval binnen drie jaar niet opnieuw een woning aan iemand die hennep heeft geteeld in een woning van Beter Wonen.
  • Geen elektriciteit. De beheerder van het elektriciteitsnet sluit de stroom voor uw woning af. U moet alle gemaakte kosten terugbetalen aan de elektriciteitsleverancier.
  • Naheffing en boete. De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij zijn doorgegeven aan de Belastingdienst. Als u dat niet heeft gedaan, dan moet u alsnog de belasting en een boete betalen. De Belastingdienst kan u ook vervolgen voor belastingfraude.
  • Geen uitkering meer. Heeft u een uitkering? Dan wordt die stopgezet. De uitkering die u eerder ten onrechte heeft ontvangen, moet u terugbetalen.
  • Sluiting van het pand. Als de gemeente een hennepkwekerij of drugshandel vaststelt in uw woning of pand, mag de gemeente het pand sluiten. Het pand wordt in ieder geval voor drie maanden gesloten, maar dit kan langer zijn.

 

Heeft u vermoedens van hennepteelt? Meld het dan!

Heeft u vermoedens van hennepteelt in uw wijk of buurt? Meld uw vermoedens dan! Dit kan bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl). U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Beter Wonen. Dit kan via (0546) 54 64 64 of via info-at-beterwonen.nl. Samen helpen we hennepteelt de wijk uit.