Wanneer de winter echt invalt kan water in leidingen of de watermeter bevriezen. Hieronder staan tips ter voorkoming van bevriezing van water in leidingen en tips wat te doen wanneer het water in de leidingen toch bevroren is.

TIPS
Zo voorkom je dat water in leidingen bevriest
:

 1. De waterleiding die je woning inkomt, isoleren met isolatiemateriaal (te verkrijgen bij de bouwmarkt) of met een oude deken.
 2. Dicht kieren en naden in de ruimtes waar de watermeter en de hoofdkraan zit. Bescherm ook de hoofdkraan met isolatiemateriaal.
 3. Zet de thermostaat 's nachts of als je weggaat niet lager dan 14 graden en draai alle radiatoren een beetje open.
 4. Laat een eventuele buitenkraan leeglopen en draai deze dicht.
 5. Check leidingen op eventuele scheurtjes. Ontdek je een scheurtje? Sluit de watertoevoer. Kijk waar het scheurtje precies zit en informeer Vitens of Beter Wonen. Vitens is verantwoordelijk voor de hoofdmeter en de leiding van de straat naar de hoofdmeter. Beter Wonen beheert de leiding vanaf de hoofdmeter het huis in. 


​Blijft de radiator koud en komt er geen water uit de kraan? Grote kans dat het water in de leidingen bevroren is. Water zet uit wanneer het bevriest. Door de uitzetting kunnen leidingen scheuren. Let op: als het water in de leidingen ontdooit, gaat het water weer stromen. Dat kan waterschade veroorzaken wanneer leidingen gescheurd zijn.

TIPS
Dit kun je doen wanneer water in leidingen bevroren is:

 1. Check bij de buren of zij nog wel water hebben. Zo ja? Dan is bij jou waarschijnlijk water in de leiding bevroren.
 2. Draai de waterhoofdkraan dicht en eventueel andere kranen.
 3. Check leidingen op scheurtjes. Als je die ontdekt neem je contact op met Vitens of Beter Wonen (zie punt 5 hierboven) voordat je begint met ontdooien van het water in de leidingen.
 4. Zo ontdooi je water in een leiding:
  -  je zet verwarming in de ruimte aan;
  -  je opent een raam;
  -  je plaatst een elektrische kachel wanneer er geen verwarming in de ruimte is;
  -  je omwikkelt de leiding met een doek die doordrenkt is met goed heet water;
  -  of je gebruikt een föhn om de leiding langzaam op te warmen.
 5. Leiding ontdooid?
  Wanneer de leiding is ontdooid, open je voorzichtig de hoofdkraan en eventueel de andere kranen. Let op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang het water op, draai de kraan dicht en neem contact op met Vitens of Beter Wonen (zie punt 5 hierboven).

Nota bene:
Schade aan leidingen door bevriezing van water in de leiding, is voor rekening van de huurder.