Komend weekend wordt de klok weer teruggezet. In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober gaat de klok dus een uurtje achteruit. Hierdoor wordt het ’s avonds weer eerder donker. De zomer is voorbij: voor de één komt er een gezellige tijd aan met kaarsjes en dekentjes, de ander kan niet wachten tot het kwik weer stijgt. We kunnen er in ieder geval niet onderuit. In dit bericht geven we u graag een aantal tips om rekening mee te houden tijdens de winterdagen.
 


Ontlucht uw radiatoren
Tijdens een deel van het voorjaar en de zomer heeft u geen gebruik gemaakt van de verwarming. Het kan dus zijn dat er lucht is ontstaan in de radiatoren. Het is dus aan te raden om uw radiatoren te ontluchten. In het stappenplan hieronder leest u hoe u dit doet:
 

 • Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
 • Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.
 • Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
 • Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
 • Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
 • Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
 • Controleer of de waterdruk van de CV-ketel goed is, en vul de ketel bij als dit nodig is (volg hiervoor de stappen in het stukje hierboven).


Instructiefilmpjes
Tip! Via internet zijn er veel instructiefilmpjes te vinden over het ontluchten van de radiatoren.
 

Sluit uw buitenkraan af
Heeft uw woning een buitenkraan? Dan moet u deze in de winter zelf afsluiten. Als de leidingen namelijk bevriezen, kan de kraan kapot gaan. Ook kan de leiding knappen, waardoor het water zo uit de muur sproeit bij bevriezing. De kosten voor het repareren van een bevroren buitenleiding zijn voor u, omdat het uw verantwoordelijkheid als huurder is om de kraan af te sluiten. Daarom onze tip: sluit uw buitenkraan af!

Het sneeuwvrij houden van (achter)paden
Woont u aan een achterpad? Dan is het de taak van u, en uw buren, om het pad netjes, veilig en begaanbaar te houden. Dit betekent ook dat u samen het pad sneeuwvrij houdt. Dit kunt u doen door met de sneeuwschuiver in de weer te gaan, of door zout te strooien. Verzamel in het weekend een paar buren bij elkaar, en ga gezellig samen aan de slag in het achterpad! Kopje warme chocolademelk erbij, en dan is het werk zo gedaan. Dat noemen we noaberschap. In gebouwen waar normaal gesproken een huismeester is, zorgt Beter Wonen voor een sneeuwschuiver en strooizout.


Energie besparen
U kent vast zelf ook wel een aantal tips om energie te besparen. We hebben er een paar verzameld en delen ze graag met u:

 • Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warmere kleding aan. Met elke graad lager bespaart u op uw energierekening! Besparing: ongeveer € 150,- per jaar.
 • Verwarm alleen de ruimtes waar u bent en houd de deuren dicht. Zet de verwarming uit in kamers waar u niet (lang) bent, zoals de slaapkamers en hal. Houd de tussendeuren dicht, zodat de warmte uit de woonkamer niet ontsnapt. Besparing als u de slaapverdieping helemaal niet verwarmt: ongeveer € 75,- per jaar.
 • Douche maximaal 5 minuten. Ongeveer 80% van het warmwatergebruik gaat naar de douche. Daar kunt u dus flink op besparen! Besparing: ongeveer € 65,- per jaar (per persoon).
 • Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Dit kunt u al doen vanaf een uur voordat u gaat slapen, want het huis koelt niet direct af. Besparing: ongeveer € 45,- per jaar.


Eind 2028 hebben wij geen woningen meer met een E-, F- of G-label
Grote maatregelen (zoals isolatie en zonnepanelen) die worden getroffen door Beter Wonen helpen natuurlijk ook mee bij het besparen. Alle woningcorporaties moeten uiterlijk in 2028 alle woningen met een E-, F- of G-label aangepakt hebben. Woont u op dit moment in zo’n woning? Dan is uw woning dus de komende jaren aan de beurt. U krijgt altijd ruim van tevoren bericht van ons over onze onderhoudsplannen.

Nog een tip van onze kant: de Energiefixers!
Samen met Avedan, FIXbrigade NL, Gemeente Almelo, Ontplooj en Sint Joseph worden sinds eind vorig jaar de Energiefixers in Almelo ingezet. Energiefixers bieden 'eerste hulp' bij hoge energiekosten. Zij brengen kleine, isolerende maatregelen aan bij huurders die veel energiekosten betalen en in woningen wonen met een relatief laag energielabel. U kunt zich aanmelden om gebruik te maken van de Energiefixers (ook wel: FIXbrigade). Dit doet u via fixbrigadealmelo-at-avedan.nl of door te bellen met Avedan. De Energiefixers geven dan tips om energie te besparen, maar brengen ook isolerende maatregelen aan.