Ga naar de inhoud

Eerder dit najaar riepen wij u op om een foto van uw behaarde, geschubde of gevleugelde huisgenoot met ons te delen. De Dierendagactie heeft heel wat stof doen opwaaien. De inzendingen kwamen van ver buiten de Twentse grenzen onze kant op: Limburg, Brabant en zelfs België! Hoewel het erg moeilijk was om een winnaar te kiezen uit alle inzendingen, is dit toch gelukt. Vorige week was het zover en gingen we bij de winnaar op bezoek.

Ik heb nog nooit iets gewonnen!
… zei Tanja blij aan de telefoon toen we contact opnamen met de mededeling dat haar papegaai Charlie de Dierendagwedstrijd heeft gewonnen. Met een cadeaubon van dierenwinkel Jumper en iets lekkers voor bij de koffie gingen we afgelopen week bij haar langs. Tanja woont samen met haar vriend, zijn twee katten en haar fladderige huisgenoot Charlie aan de Bavinkstraat in Almelo. Kom je het zonovergoten appartement binnen, dan wordt je aandacht gelijk naar de kooi van Charlie getrokken die in de hoek van de woonkamer staat. Vol gezellige gekleurde speeltjes: Charlie hoeft zich niet te vervelen.

De clowns onder de papegaaien
Er gaat een wereld voor ons open wanneer Tanja en haar vriend beginnen te vertellen over Charlie. Wij als papegaaien-leken vinden het allemaal razend interessant. Charlie is een Roestkop Caique en deze vogels staan bekend als de clowns onder de papegaaien. Caiques kunnen tussen de 30 en 40 jaar oud worden, en zijn drukke, speelse en zelfverzekerde vogels met een bijzonder karakter. “Vroeger had ik altijd parkieten, maar een papegaai is écht wel andere koek”, vertelt Tanja. Over de voeding en het gedrag van Charlie: “Charlie krijgt elke dag verse biologische groenten en eet ook gedroogde insecten, kruiden en zaden. Omdat papegaaien niet poepen waar ze slapen, brengen we Charlie ’s avonds naar ‘bed’. Zijn slaaphokje staat in een andere kamer in huis, zo zorgen we voor een goed ritme voor Charlie.” Anders dan bij bijvoorbeeld een hond, kun je niet dominant zijn naar een papegaai. “Dat accepteert een papegaai niet. Een papegaai leert juist doordat je de vogel beloont voor goed gedrag.”

Een webshop met veilig vogelspeelgoed
Er valt genoeg te spelen voor Charlie in zijn kooi, maar ook daarbuiten. Charlie wordt dagelijks uit de kooi gelaten om lekker in de woonkamer rond te fladderen, maar niet voordat de katten in een andere kamer zitten. “Vaak ging ik na het kopen van speelgoed zelf alsnog met het speelgoed aan de slag. Veel materialen zijn helemaal niet veilig voor vogels. Sommige soorten touw kunnen ze niet verteren, bepaalde kleuren en materialen zijn giftig: ik haalde speelgoed uit elkaar en voegde verschillende onderdelen samen”, legt Tanja uit. “Een tijdje geleden kwam ik daarom op het idee om zelf vogelspeelgoed te gaan maken. Het werkt therapeutisch en ik vind het hartstikke leuk! Het begon allemaal een beetje via Facebook en Instagram, maar omdat ik grafisch vormgever van beroep ben heb ik sinds kort een eigen webshop. Op de website www.charliesparrottoys.nl verkoop ik mijn zelfgemaakte veilige vogelspeelgoed. Ook ben ik te vinden op Facebook, Instagram en Tiktok.” Wij kijken onze ogen uit in Tanja’s ‘hobbykamer’ waar ze al haar producten zorgvuldig geordend aan de muur heeft hangen en maken daarom maar al te graag een beetje reclame voor onze creatieve huurder: Vogelspeelgoed? Charlie’s Parrot Toys!